Zapisi

Izpolnite svojo državljansko dolžnost
naredite otroka

Sem človek googla. Kot večina ljudi, vse, kar me zanima, najprej raziščem na spletu. Seveda zato porabim veliko časa, a sem že od otroštva zelo radovedna – kaj hočemo, sem pač tipična ženska. Ker sem tudi Štajerka, o nas pa gre rek, da če imaš doma Štajerko, ne potrebuješ psa, sem kot buldog: ko nekaj zagrabim, tega ne spustim. Seveda tukaj govorim o vedenju, raziskovanju določene tematike: ko me nekaj zanima, to raziščem. Včasih za to porabim ure, a na koncu me ne morejo peljati žejne čez vodo.

No, ker imam veliko prijateljic, ki so ravnokar rodile prvega, nekatere tudi drugega – pomislite, ena tudi četrtega otroka! – me je zanimala rodnost Slovencev. In po začetnem navdušenju, ko sem videla, da se je leta 2010 rodilo 22.343 otrok, kar je bilo največ v zadnjih enaindvajsetih letih, me je navdušenje kmalu minilo, kajti že naslednje leto je upadlo za 369 otrok. A že prvo četrtletje tega leta se je rodilo za 3% manj otrok kot lani, naravni prirast pa je upadel z 0,5% na -0,7%.

Se pravi, da smo spet na tem, da potrebujemo več otrok. Več otrok, ki bodo sedeli v vrtcih in šolah, da jih ne bomo zapirali; več otrok, ki bodo plačevali davke, da bo naš proračun vzdržen; več otrok, ki bodo delali za naše pokojnine – kaj se ne sliši to grozno?!

A za to potrebujemo voljne odrasle osebe, ki so pripravljene prevzeti odgovornost za drugo, nebogljeno, popolnoma od njih odvisno osebo. Zaradi katere se bodo morali odpovedati marsičemu, kar je v dobi, kjer po Godini prevladujejo narcisi, vedno teže. Rahlo spodbudno je dejstvo, da se je letos število sklenjenih zakonskih zvez povečalo za 2,4%, število ločitev pa zmanjšalo za 0,5%.

No, da bodo ti odrasli posamezniki poskrbeli za našo svetlo prihodnost, kjer ne bomo imeli občutka, da imamo v Sloveniji krizne razmere, kjer samo čakamo na konec sveta, kot ga poznamo, jih lahko spomnimo, da je poroka, delanje otrok (beri seks), nosečnost, rojstvo in vzgoja otrok prijetno delo, ki nam prinaša ogromno zadovoljstva. Kateri del prinaša največje zadovoljstvo, pa je seveda odvisno od vsakega posameznika posebej.

Lahko jih spomnimo na v se te lepe trenutke tudi z darilom, kot je knjiga. Knjiga, ki z bolj ali manj subtilnim naslovom spodbuja državljane, da opravijo državljansko dolžnost in poskrbijo za pozitivni naravni prirast.

Sanje o beli poroki je odlično darilo za prijateljice, sestre, sodelavke. Ko zagrabijo, njihovim partnerjem podarite Ženin, navodila za preživetje, da se bodo znašli in preživeli brez večjih travm. Nato nadaljujete (lahko Ženina preskočite in greste takoj naprej) z Zapiski iz trebuščka, s katerimi jih boste opomnili, da morajo opraviti državljansko dolžnost. Nato seveda Dojenček, navodila za uporabo, da jim bo jasno, kaj početi s tem novim bitjem. Aja, pozabila sem: morda bodo nekateri (obeh spolov) potrebovali tudi Seks, navodila za uporabo, da jih spomni, da je treba poskrbeti tudi za užitek drugega, ne le zase, ali pa, da se preprosto naučijo kaj novega. Seveda pa morda že vse vedo in jim bo prav prišel le smeh in zabavanje ob prebiranju knjige iz te zares zabavne serije (kar pa ne zmanjšuje njene uporabnosti). Potem ne smete pozabiti na Zgodbice iz zibelke, da bodo mamice spoznale, da niso edine, ki imajo težave s kilogrami, (trenutnim) pomanjkanjem humorja, hormoni itd.

Tako, nanizala sem vam nekaj načinov, kako lahko začnete pospeševati rodnost Slovencev. Vi pa opravite svoje delo: opozarjajte potencialne kandidate na njihovo državljansko dolžnost, pri tem ne pozabite na to, da jo morate opravljati tudi sami, obenem pa se zabavajte. Ob delanju otrok, poroki ali le sanjarjenju o vsem tem.

!! Dodati linke do knjig Dojenček in Malček navodila za uporabo !!